ÇORUM MORU SOĞAN
- Diğer soğanlara göre daha acıdır. Kokusu daha keskindir. etken maddesi daha fazladır.
- Kısırlaştırıcı vermeden depo ömrünü uzatmak için soğanın toprakta kalma süresi uzatılmış kabuk rengi koyulaşana dek, çiftçinin deyimiyle soğan güneşle pişene dek hasat için beklenmiştir.
- Soğan hasadı yapılırken zirai alet kullanılmamış (soğanların yaralanıp çürümemesi için) günlerce güneş altında el ile soğan sökümü yapılmıştır. Sökülen soğan toprak üstünde birkaç gün kurutulduktan sonra dallarından ayrılarak file çuvallara koyulmuştur.
- Soğan ve patatesinizi sepet gibi nefes alan bir yerde saklamanız önerilir.
- Kısırlaştıran ilaçlar ve uyku ilaçları verilmediğinden mevsimi gelince tam ortasından yeşermeye başlar, yeteri kadar güneş ve nem bulursa yeşerir çoğalır, bulamaz ise yeşerip köklenemediği için çürür. Yerli soğan yeşerdiğinde, zararlı değildir, daha yararlıdır. Kullanmaya devam edebilirsiniz. Soğan nem sevmez, olabildiğince serin ve kuru yerde tutarsanız uzun süre kullanabilirsiniz.
Dilerseniz ata tohumu ak patates ve kırmızı patates gibi diğer ürünleri de siparişinize ekleyebilir, soğan ve patateslerinizi saklamak için Karadeniz’de yaşlı bir dedenin fındık ağacı dallarından Yedi Değirmen için ördüğü yıkanabilen el yapımı sepetlere göz atabilirsiniz; El Örmesi Ayaklı Sepet (Büyük), El Örmesi Sepet (Orta).
Sağlıklı gıda sunma çabalarımızı, umutlarımızı ve yeni gelişmeleri Instagram gönderilerimizden, Instagram Story’lerimizden ve Facebook‘tan takip edebilir, köy hayatı ile ilgili videolarımızı YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz. İndirimlerden haberdar olmak için WhatsApp ve Telegram kanallarımıza katılabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz hiç yorum yok.