Yedi Değirmen Ürünler Nasıl Saklanmalı?

Doğal ve katsınız gıdalar nasıl saklanmalı? Yedi Değirmen ürünleri ilaçsız ve koruyucusuzdur. Bu nedenle normal ürünlere göre dayanma süreleri daha kısadır. Merket ürünleri gibi Endüstriyel gıdalar tohum halinden yetiştirilme süreci dahil paketlenip raflara koyulana kadar birçok kimyasala maruz kalıyor. Sebze ve meyveler dahil bütün ürünlerde yerli tohum kullanılması temiz gıda olduğu anlamına gelmemektedir. Bu gıdaların raf ömrünü uzatmak için yapılan birçok yöntem olsana Yedi Değirmen bunların hepsine karşı bir yol izleyerek olabildiğince temiz tarım yolunda ilerliyor ve hiçbir ürününde katkı maddesi, koruyucu veya herhangi bir kimyasal kullanmıyor. Haliyle Yedi Değirmen gıdalarının saklanması için fazladan bir çaba gösterilmesi gerekiyor. Örneğin endüstriyel ürünlerde olduğu gibi alıp mutfak rafında saklanmamalıdır. Aksi halde kimyasaldan tamamen uzak olan Yedi Değirmen ürünlerinde böceklenmeler oluşacaktır. Bu durum bütün temiz gıdaların doğal sürecidir.

Yedi Değirmen gıdaları, Endüstriyel gıdalar gibi yıllarca rafta kalamasa da bu süreci birkaç ay ile uzatmak mümkündür. Bu bilgilendirme sayfasında size katkısız koruyucusuz gıdaların nasıl saklanması gerektiği ile ilgili birkaç öneri paylaşacağız. Bu sayede temiz gıdaları daha uzun süre böceklenmeden saklayabileceksiniz. Böceklenen gıdalarında nasıl arındırılıp kullanılabilir hale getirileceği ile ilgili yöntemleri de bu yazının sonunda paylaşacağız.

Temiz gıdalar nasıl saklanır?

Temiz gıdalar nasıl saklanır sorusunda en önemli faktör nem ve sıcaklıktır. Bazı şehirlerde ve bazı evlerde sıcaklık ve nem oranı yüksek olmaktadır. Bu durum temiz gıdaları en çok etkileyen durumdur. Nemli, sıcak bir ortamda katkı ve koruyucu içermeyen ürünler 2-3 haftada dahi böceklenmeye başlayabilir. Ev içerisindeki hava böcekler için uygunsa oluşumunu 4-5 gecede dahi tamamlayabilir. Bu nedenle en çok dikkat edilmesi gereken konu evde nem oranının yüksek olduğu mutfak gibi odalarda ürünler korunaksız bir şekilde saklanmamalıdır. Unutmayın bu gıdalar market gıdaları gibi aylarca, yıllarca rafta kalabilecek ürünler değildir.

Mutfakta sürekli olarak yemek piştiği için odanın sıcaklığı ve nem oranı anlık olarak artıp düşmektedir. Ani hava değişimleri temiz gıda da böceklenme başlamasının en hızlı geliştiği durumdur. Bu nedenle mutfak rafında gıdalar saklanmamalıdır. Bunun yerine kısa süreçte buzdolabı, uzun sürekçe dondurucu çözüm olacaktır. Dondurulabilir gıdaları sizin için aşağıda listeleyeceğiz. Çiğ dondurmak süreci uzun bir süre uzatsa da en sorunsuz ve riskin sıfır olduğu yöntem haşlayıp dondurmaktır. Haşlayıp dondurulabilecek ürünler listesi de yazımızda mevcuttur. Dondurma süreci birden fazla gıda alımında kısa sürede tüketilmeyecek ise uzun süreli saklaması için tavsiye edilmektedir. Kısa sürede tüketilecek ürünler için buzdolabı rafı veya evde hava değişiminin az olduğu serin nemsiz bir oda da yeterli olacaktır.

Bakliyatlar nasıl saklanır?

Baklagiller nasıl saklanmalı; Rutubetlenme ve böceklenmenin önüne geçebilmek için bakliyatları en yüksek 20 derece olan nemsiz, rutubetsiz, serin bir ortamda saklamak gerekir. Bakliyatların durduğu yer nem almamalı, tesisat boruları ve kalorifer peteklerinden uzakta durmalıdır. Bu alanlarda nem oranının daha az olması için yakınlarına kaya tuzu, karbonat koyabilirsiniz. Ayrıca ürünlerin içerisine defne yaprağı atabilirsiniz. Baklagilleri sakladığınız dolaplarınızı sirkeli su ile silerek temizleyebilirsiniz. Baklagilleri hava almaları için bez torbada saklamak uygundur.

Çiğ olarak dondurulabilir gıdalar;

Nohut, pirinç, fasulye, mercimek, bulgur, tane mısır, yarma, aşurelik buğday, bakla, arpa, barbunya ürünlerini çiğ olarak dondurabilirsiniz. (Çiğ dondurma işlemi 1-2 ay içerisinde tüketilmeyecek ise tavsiye edilmektedir.

Haşlanıp dondurulabilir gıdalar;

Nohut, fasulye, barbunya, tane mısır ürünlerini haşlayıp dondurabilirsiniz. (Haşlayıp dondurma işlemi 3 ay içerisinde tüketilmeyip daha uzun süre bekleyecek ürünler için tavsiye edilmektedir.

Unlar nasıl saklanır?

Yedi Değirmen unlarını temiz bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Buzdolabında saklanacaksa ağzı sıkı bir şekilde kapatılmalıdır. Kepek ve ruşeym içeren değirmen unları, endüstriyel beyaz unlara göre bozulmaya daha yatkındır. Unu daha iyi korumak için paketin veya kavanozun içine defne yaprağı koymak iyi bir çözüm olacaktır.

Yedi Değirmen unları oda sıcaklığında 2-3 ay kadar tazeliğini korumaktadır. Hava almayacak ve sıcaklık değişimine maruz kalmayacak şartlarda buzdolabında 5-6 ay kadar dayanabilmektedir.

Baharatlar nasıl saklanır?

Baharatlar nasıl saklanmalı dediğimizde en pratik yöntem nemsiz, rutubetsiz bir çekmecede seramik baharatlık içerisinde saklamaktır. Güneş ışığı geçirebileceği için cam kavanozlar tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine seramik kavanozlar tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Baharatların doğru bir şekilde saklanması için serin ve kuru, karanlık bir yer doğru olacaktır. Tazeliğini koruması için ağzı sıkı kapalı olmalıdır.

Canlı gıda hayat verir. Ölü gıda hayat alır.