Yedi değirmen ürünlerinin tamamı doğal haline saygılı bir şekilde kullanıma hazırlanmış canlı gıda özelliği yitirilmemiş  ürünlerdir. Soğuk ve nemsiz ortamda saklanmalıdır. 

Yedi değirmen unlar, tam buğday özelliğini kaybetmeden öğütülmektedir. Zirai olarak işlenen unlar üzerinde de tam buğday yazar fakat kepek oranı yedi değirmene göre çok azdır. Ruşeymin neredeyse tamamı un içinden çıkarılmıştır. Bu sebeple yedi değirmen unlarının tamamı buz dolabı harici yerlerde saklanırsa bir ay içinde kurtlanır ve kelebek oluşturur. Evinizde uçuşan küçük kahverengi zayıf kelebekler görürseniz, ununuzu eleyiniz. Acılık var mı kontrol ediniz. 

Yedi değirmen unlarının tamamı buz dolabında saklanır. 

Buz dolabında saklanacak unlar ne ile saklanmalıdır ?

Buz dolabında saklayacağınız unları imkanınız varsa cam kavanoz, yoksa mika yada plastik saklama kabı yada naylon torba ile saklayabilirsiniz. Yedi değirmen unlar, ortamda bulunan kokuyu ve nemi çekebilir. Bu sebeple nem ve kokuya erişimi engellenmelidir. Bunun en iyi yolu da cam ve plastik kaplardır.

Unlar nasıl saklanmamalıdır?

Yedi değirmen unlar, bol ruşeym ve kepek içerir, canlı besinler kategorisindedir. Isı ve nem ile dönüşüme başlar içeriğindeki canlılar uygun ısı ve nem ile daha büyük canlılara dönüşürek gözle görünür hale gelirler buna izin vermemek için unları bu koşullardan uzakta tutmalıdır. 

Yedi değirmen unları bez torbalarda saklanmaz.

Yedi değirmen unları sıcaklığı değişen ortamlarda saklanamaz.

Yedi değirmen unları, nem dengesi değişken olan yerlerde saklanamaz.

Yedi değirmen baharatlar, ağzı sıkıca kapanabilen bir cam kavanozda saklanmalıdır. Yedi değirmen baharatlar aroması kokusu itibariyle bulunduğu yerde fark edilecek karakterdedirler, karakterine uygun davranılmadığında şikayet konusu olabilmektedir. Yedi değirmen baharatınızın ağzı açık kalırsa bulunduğu yerdeki bütün gıdaları kendi kokusuyla bezer, bu durumdan rahatsız olmamak için alacağınız en iyi önlem yedi değirmen baharatınızı ağzı sıkı şekilde kapatmaktır. Baharatlarınızı buz dolabında saklamanıza gerek yoktur ama bazı şehirler sıcaklık çok yüksek oluyor, böyle şehirlerde yaşayanlar baharatını kullanırken kontrol etmelidir. Herhangi bir renk koku tat değişimi varsa yenisi ile değiştirilmelidir.

Yedi  Değirmen bakliyatlarda kimyasal koruyucular kullanılmamıştır. Bu sebeple doğal döngüsüne devam ettiğinde böceklenmeler görülebilir. Bunu engellemenin en etkin yolu buz dolapları yada derin donduruculardır. Buz dolabı ve derin dondurucunuzda yeterince yeriniz yoksa size gönderilen şeyliyle bez torbalarında serin bir dolap içinde saklayabilirsiniz. Fakat nemli bir ilçede yaşıyorsanız yine de böceklenme olacağından ürünü devamlı kontrol etmeniz gerekir. Böceklenme başladıysa ayıklayıp derin dondurucuya kaldırmanız şart olur. Kuru havaya sahip illerimizde bakliyatlar dışarda da daha uzun dayanabilir. Bu süreyi daha uzatmak için doğal yöntemleri de kullanabilirsiniz. Defne yaprağı ve biraz kaya tuzu doğal koruyuculardandır.

Yedi değirmen kavanozlu ürünlerde  çok fazla çeşit bulundurmamaktadır. Ayrıcalıklı ürünlerin kullanım süresi uzatılması için kavanozlu olarak paylaşılmaktadır.  Çoğu kavanozlu ürünün kendine göre saklama koşulu vardır. En popüler ürün olan yedi değirmen tahinlerden başlayalım.

Yedi değirmen iki çeşit tahin vardır. 

Koyu renkli olan, 50 derece kavrulduğu için çiğ susamdır. Bu tahin kesinlikle buz dolabında saklanmalıdır. 

Beyaz renkli tahin, kavrulmuş susamdan öğütülmüştür. Karanlık ve serin bir mutfak dolabında saklayabilirsiniz. 

İki çeşit tahini de her kullanımda en dibinde karıştırırsanız dibine çöken tahinin sertleşmesini engellemiş olursunuz. 

Bir diğer susam ürünümüz ise çiğ susam ezmesidir. Buz dolabında saklanmalıdır. 

Şekersiz kavanozlu ürünler, özellikle dağ meyvelerindeki faydayı zarara çevirmemek için şekersiz olarak yapılan marmelatlar üzüm ve dut kurusu ile tatlandırılmaktadır. Bu sebeple bu ürünler çok hızlı bozulur. Kapağı açıldıktan sonca en geç bir hafta içinde tüketilmelidir. Bir haftada tükemeyecekler için küçük kavanoz yada saklama kaplarına bölerek derin donduruya atarak dondurmaları önerilir. 

Yedi değirmen şekersiz kavanozlu ürünler, şeker kullananlar için tatsız gelebilir. Dilimizdeki tat reseptörleri doğal beslendikçe ayarlarını günceller yani şekersiz beslenen birisine meyve sularındaki şeker yakıcı ve rahatsız ediciyken yedi değirmen marmelatlarının şekeri gayet normaldir. Fakat işlenmiş zirai şekere alışkın olanların reseptörleri o kadar yüksek oran şekere devamlı maruz kalmıştır ki yedi değirmen şekersiz ürünlerindeki şekeri algılamakta zorluk çektiğinden yok sayarlar. Bu tarz bünyelerin doğal beslenmeye alışma sürecinde bu ürünlerin kullanımını bırakmak yerine hakiki bal ile tatlandırarak tüketmelerini öneriyoruz

Yedi değirmen üzüm yaprağı birinci ve ikinci kırım yapraktır. Oldukça incedir. Aromatiktir.

Yaprağın toplandığı gün bağda kaynar su ve Çankırı tuzu ile ilk fermante süreci başlar bir iki hafta sonra pet bidonlara doldurularak size gönderilir, iki ay süren fermantasyon süreci devam edeceği için Mayıs ve Haziran aylarında aldığınız yaprak bidonunuzun altına tepsi koyarak etrafı kirletmesini engelleyebilirsiniz.

Yedi değirmen salamura yaprağınızda herhangi bir ilaç kalıntısı, koruyucu, asitliği önleyici kimyasal yoktur. Doğal kaya tuzu ile fermante edilmiştir. Bu yüzden fazla tuzunu birkaç su yıkayarak azaltabilirsiniz.

Yedi değirmen üzüm yaprağınızı kullandıkça bidonun üstünde suyun yüzeyinde kalan yapraklar çürüyebilir. Eğer böyle bir görüntü ile karşılaşırsanız bidon üstündeki koyu renge dönüşmüş yaprakları atıp altındakilerden kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yedi değirmen üzüm yaprağınız salamura suyunun içinde kalmalıdır. Bidon üzerindeki oluşan boşluğu önlemek için eskiler bir poşet ya da pamuklu bez içine koydukları taşı bidonun üzerine koyarak oluşan ağırlığın üstteki yaprakları su içinde tutması sağlanırdı. Böylece su üstüne çıkan yapraklar çürümezdi. Siz de bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Yaprağınızı kullandıkça bidon içindeki su azaldıysa yaprağın tamamı su alamıyorsa bir yemek kaşığı Çankırı tuzu attığınız suyu bidona ekleyebilirsiniz.

Son olarak doğal fermantasyon sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayan salamura yaprak iki üç yıl kullanılabilir.

Kuruyemişleri en iyi koruyan kendi ambalajıdır. Yaratılışta her birine uygun tasarlanan kıyafetleri onları en iyi şekilde korumaktadır. Bu sebeple kabuğundan ayrılan kuruyemişler çok fazla dayanmaz içeriğindeki yararlı yağlar hızlıca bozulabilir. Kuruyemişinizi olabildiğince kendi kabuğu içinde saklayınız. Kabuğundan ayırdığınızda ise cam kavanozda buz dolabında bir ay içinde tüketmek koşuluyla saklayabilirsiniz. 

 

Yedi değirmen ata tohumu sarımsak, tamamen doğal koşullarda korunmuştur. Koruyucu kullanılmamıştır. Uzun yaşayabilmesi için hem toprak üstünde hem depoda eski usullere uygun olarak kurutulmuştur. Yedi değirmen sarımsağınız eve geldiğinde örgülü saplarından nemsiz bir balkon yada kiler duvarına asabilirsiniz. Deniz ve baraj olan bir şehirlerde çabuk bozulur. Sarımsak kuru ortamda uzun süre sağlam kalır. Sarımsak için nemsiz ve kuru ortam koşullarını sağlayamayanlara sarımsağını buz dolabında saklamasını tavsiye edebiliriz. Mevcut haliyle buz dolabına saklanabileceği gibi soyarak derin dondurucuda da saklanabilir. Turşusu yapılabilir. Sarımsak tozuna dönüştürülebilir. 

Cevizi en iyi koruyan ambalaj kendi kabuğudur. İmkânınız varsa cevizinizi kabuklu olarak saklayınız. Kabuğundan çıkarılan ceviz hava almayan bir poşet ya da cam kavanoz içinde buz dolabında saklanmalıdır. Ceviz içinde bulunan değerli yağlar zarar görmemesi için ısı değişimi olan yerlerde hatta özellikle sıcak yerde tutulmamalıdır. Yedi değirmen ceviz içiniz size gelmeden hemen önce kırıldığı için buz dolabında bir ay içinde tüketirseniz cevizin barındırdığı faydalardan maksimum düzeyde yararlanırsınız.

Yeşil zeytin içinde korucu kullanılmamıştır. Zeytini koruyan içindeki tuzlu sudur.  Yedi değirmenden aldığınız yeşil zeytini kendi suyu içinde koruyabilirsiniz. İçindeki zeytin azaldıkça yüzeye çıkan zeytinler kararabilir, Her kullanımda karıştırarak tuzlu suya maruziyeti artırabilir zeytinleri su altına altına hapsedecek alt kapak fileleri kullabilirsiniz. Sadece tuzlu su ile tatlandıralan yeşil zeytininizi bol su ile yıkayıp ılık suda bekleterek fazla tuzundan arındırabilir. Bİraz zeytin yağı ekleyip sofraya hazırlayabilirsiniz.

Siyah zeytin, Yedi değirmen siyah zeytin sadece kaya tuzu ile tatlandırılmıştır. Tatlandırma aşamasında ve sonrasında herhangi bir koruyucu kullanılmamıştır. Siyah zeytini en iyi koruyan doğal yöntem rafine yağlardır. Zeytini çok sıkı bir şekilde kaplayarak oksijen ile teması kestiğinden zeytin uzun süre dayanır. Rafine yağlar çok sağlıklı olmadığından yedi değirmen siyah zeytininizi ılık su ile yıkayıp  sonra zeytin yağı ile yağlayarak sofraya hazırlayabilirsiniz. Zeytin yağı rafine yağlara göre daha gevşek bir yağ olduğundan zeytini korumaya yetmemektedir o yüzden servis esnasında kullanılması tavsiye edilir.

Yedi Değirmen Kaşar peyniri üretimden çıktığı gibi vakum ile paketlenmektedir. Vakumlu paketi açılmadığı sürece ürün üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Paketi açıldıktan sonra ürünü sıkıca (hava almayacak şekilde) streçleyip saklayarak ömrünü uzatabilirsiniz.

Yedi Değirmen soğuk sıkım nar ekşisi pişirilmemiş çiğ üründür. Bu ürün içeriği %100 nardır ve nar meyvesi ile aynı sürede bozulur. Bozulma ekşime vb. durum yaşanmadan uzun süreler kullanılabilmesi için kargodan teslim alındığı andan itibaren buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Başka Sorunuz Var mı? WhatsApp